Hoppa till innehåll

Svensk röst om speculative fiction

februari 13, 2012

Jonas Thente skriver i sin krönika i DN (Dagens svenska litteratur känns som en pekbok för vuxna) att

Sedan några år har begreppet ”Speculative fiction” diskuterats som en huvudrubrik för genrer som exempelvis science fiction, fantasy och skräck. Naturligtvis är begreppet omdebatterat, men utan tvekan har det förts fram som svar på behovet att rubricera den sortens litteratur som fortfarande vill diskutera människan och vår civilisation på ett högre och mer generellt plan än blott och bart individens självförverkligande och shoppingbekymmer.

Bortsett från att ”några år” är lite av en underdrift för en term som introducerades på 40-talet (av Robert A. Heinlein) och som använts i diverse olika betydelser sedan dess – Heinlein avsåg en sorts science fiction där ”established facts are extrapolated to produce a new situation, a new framework for human action” [1] – så är det härligt att se hur det uppenbarligen går att dänga den svenska samtidslitteraturen i huvudet med fantastik.

Thentes krönika fick mig att tänka på SVT:s Äkta människor. Skulle det inte kännas bra om serien avslutades med en seriös litterär diskussion om serien: om hur ”hubotarna” låter oss tänka kring så skilda ämnen som Vad är människor? Vad är en själ? Vilka rättigheter är gemensamma för alla tänkande varelser? Vad innebär slaveri? m fl. Kanske också några kommentarer om hur seren förhåller sig till tidigare sf-verk: Čapeks upproriska robotar i R.U.R., Asimovs lagbundna robotar, de döende replikanterna i Bladerunner, den konstgjorda (asiatiska) strippan i Bacigalupis The Windup Girl, sökandet efter att bli en riktig pojke i Aldiss Supertoys-berättelser (och i Spielbergs A.I.), CLAMPs persocomps osv, osv. En sådan diskussion skulle kunna tydliggöra hur genren faktiskt ger oss väldigt mycket mer än berättelser om ”individens självförverkligande och shoppingbekymmer”. Kanske kunde den till och med leda till att även andra goda sf-skildringar – svenska och utländska ‐ dök upp i TV-rutan och i bokfloden.

Tills detta sker är jag glad att se hur vissa röster ändå vågar sjunga den spekulativa fiktionens lov!

Noter:

[1] Heinlein, Robert A. ”On the Writing of Speculative Fiction.” Of Other Worlds: The Science of Science Fiction Writing, ed. Lloyd Arthur Eschbach. Reading, Penn.: Fantasy Press, 1947. Tillbaka

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: