Hoppa till innehåll

Sf-föreläsning i Kristianstad

september 8, 2011

Den 27 september (18:30 – 20:00) kommer jag att hålla en öppen föreläsning på Regionmuseet Kristianstad, i hörsalen där, som en del av Högskolan Kristianstads föreläsningsserie Tal, text, tanke. Det är gratis inträde, så om ni är sf-intresserade och håller hus i Skåne-trakten så är ni hjärtligt välkomna. Ämnet är:

Kärlekskranka kakor och frihetstörstande tandborstar:
Hur ser dagens science fiction-författare på intelligent teknik?

Den digitala utvecklingen rusar vidare och drömmen om artificiell intelligens verkar vara i högsta grad levande. Så kallad intelligent programvara tar över inom allt fler områden, från antivirusprogram till sökmotorer, från bilmotorer till smarta telefoner. Denna utveckling mot en tilltagande intelligensifiering av vår tekniska omvärld har naturligtvis satt sina spår i science fiction-litteraturen. Det är länge sedan målet bara var att skriva om fysiska och mentala kopior av människor eller diskutera hur intelligenta superdatorer blev galna; dagens sf berättar om intelligenta hushållsredskap och smarta vapen, tänkande färdmedel och kännande livsmedel. Och den fråga som ständigt väcks är: hur ser en värld ut där vi inte längre skapar tänkande varelser till vår avbild utan utifrån våra behov? Utgör den intelligenta tekniken ett hot mot oss – eller är den vårt sista hopp?

Och om ni inte kan komma själva men känner någon som skulle kunna roas av detta får ni naturligtvis gärna sprida ordet.

De andra arrangemangen i Tal, text, tanke är Katarina Berhardssons föreläsning Litterära skildringar av sjukdom den 11/10, och Christofer Emgårds föreläsning I gränslandet – morgondagens spel. Båda är intressanta föreläsare och värda att lyssna på!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: