Hoppa till innehåll

Fantasymiljöer centrala för berättelsen

september 8, 2010

För dem av er som är nyfikna på vad min avhandling handlar om följer här en kort sammanfattning på svenska:

Fantasygenrens många främmande och fantastiska platser ger inte bara handlingen en exotisk kuliss utan är tätt knutna till hur berättelserna är uppbyggda. I min doktorsavhandling Writing Worlds, Reading Landscapes: An Exploration of Settings in Fantasy visas hur miljön i fantasy är lika viktig som persongalleriet och intrigen. Fantasy är en genre som sätter världsbyggandet i fokus, något som vanligtvis står klart redan när man först slår upp en fantasyroman. I mellan tre och fyra fantasyböcker av tio hittar man en karta som presenterar världen för läsaren – oftare i de fantasyböcker som utspelar sig i påhittade världar, som J. R. R. Tolkiens Midgård eller C. S. Lewis Narnia. Dessa kartor återspeglar över lag den ”pseudomedeltid” i vilken en stor del av genrens verk utspelar sig, men de innehåller samtidigt mycket information om vad som är viktigt i den fiktiva världen och därmed i berättelsen.

Fantasy är möjligheternas genre. En kort resa kan föra personer från de levandes värld till dödsriket eller från vardagligheten till älvalandet. Områden där det förgångna lever kvar ligger gömda i den fantastiska geografin. Korsandet av gränser mellan sådana skilda verkligheter utgör vanliga teman i fantasylitteraturen, och visar hur det möjliga och det omöjliga, det förflutna och nuet, kan fogas samman i ett och samma landskap. Andra gränser i fantasymiljön är mindre uppenbara men lika viktiga. Staden har länge utgjort en mötesplats för natur och kultur, och i fantasystäder är det bara fantasin som sätter gränser för hur detta möte kan yttra sig. Oavsett om naturinslagen i städerna är tecken på en rättfärdig härskare, en del av det förtryckta och magiska som samhället vägrar se eller ger uttryck för något helt annat så är förhållandet mellan natur och kultur nära kopplade till något centralt tema i fantasyberättelsen i fråga.

Fantasy tillåter också att gränser som vi är vana vid överbryggs. En fantasyfurstes fysiska eller moraliska tillstånd kan direkt påverka tillståndet i dennes rike. Är kungen steril eller drottningen sjuk förstörs landet. Utan härskare försvinner landets magi. En vanlig form av denna koppling är de hemska landskap som omger genrens många mörka furstar. Hur dessa landskap beskrivs faller tillbaka på en lång litterär tradition, men ger samtidigt väldigt individuella bilder av vad ondska är i de olika verken.

Avhandlingen skärskådar ett stort antal författares världar utifrån perspektiven ovan och demonstrerar hur fantasymiljöer förtjänar betydligt mer uppmärksamhet från såväl kritiker som läsare.

5 kommentarer leave one →
 1. september 9, 2010 7:33 e m

  Hejsa!

  Hm. Kan man downloade din afhandling et sted?

  Lise

  • stefanekman permalink*
   september 10, 2010 7:47 f m

   Lise,

   Roligt att du är intresserad nog att vilja kika på den, vilket gör det extra tråkigt att behöva säga att jag tyvärr inte kan erbjuda en pdf.

   Det är en s k stencilavhandling, dvs den är inte utgiven. Eftersom jag hoppas på att få den utgiven på ett förlag, och dessa ser ganska negativt på att det finns elektroniska kopior i omlopp så är enda lösningen tills vidare att låna en papperskopia via universitetsbiblioteken (det borde gå från Danmark också) alternativt höra med en engelskinstitution i närheten om de har ett ex (det sker ett visst utbyte av avhandlingar mellan institutioner) någon gång efter den 17e september.

   /Stefan

   • oktober 7, 2010 7:18 e m

    Fast det verkar fungera sisådär: universitetsbiblioteket här i Uppsala har fortfarande inte fått in den. Däremot har den varit ”under transport” rätt länge nu.

    //JJ

   • stefanekman permalink*
    oktober 7, 2010 7:35 e m

    Om Libris är något att gå efter verkar det som om olika bibliotek är olika snabba, minst sagt. Göteborgs universitet har hunnit få upp och låna ut sitt ex redan, har jag fått höra. Men jag beklagar att du inte lyckats få kika på ett ex.

Trackbacks

 1. Miljöns betydelse för fantasylitteraturen « Fanspan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: