Hoppa till innehåll

Sommarkurs i vampyrhistoria

mars 12, 2010

Lite sent kanske, men jag fick just höra att hugade vampyrfanatiker kan roa sig med en sommarkurs i ”Vampyrberättelsen från Dracula till Twilight”. Det rör sig om en nätkurs på distans (således) som går vid institutionen för språk och kultur vid Luleå tekniska universitet med professor Anders Öhman som examinator. Kursen har fyra delmoment: Vampyrberättelsens genombrott, vampyrberättelsen och feminismen, vampyrberättelsen och existensen och vampyrberättelsen som romantik och socialskildring. Mer information finns på LTU:s webbplats. Men skynda: sista ansökningsdag är 15e mars.

Jag tänker inte ens försöka låta förvånad över att vampyrer är populära; det har de varit sedan Anne Rice sköljde över oss med existentiell vampyrkris i Interview with a Vampire (1976) och Suzy Charnas följde upp med den lite tyngre The Vampire Tapestry (1980). (Charnas bok roar redan med sitt omslag; förlaget lyckades stava författarens namn fel på framsidan.) Sedan dess har vampyrerna varit städse närvarande, oftas mer i rampljuset än vad de borde vara bekväma med. Rollspelet Vampire the Masquerade (och lajvversionen ”Vampire the Flaunting”) och evighetsserien om Buffys vampyrslaktande gjorde att dagens frossa i vad som närmast torde beskrivas som paranormal romance i form av Twilight, True Blood och Vampire Diaries känns snarare oundviklig än överraskande.

Vad som överraskar är snarare hur vampyrerna lite försiktigt börjat tränga in i finrummen – eller i vart fall akademierna – på egen hand. Tidigare har de smugit med i kurser om gotisk skräckromantik, där de fått hänga i bakre leden, skymda av Lewis munk och Radcliffes slott, ansedda som ett bihang på samma sätt som filmen Alien och bara snäppet mer intressanta än ungdomar med svart hår, blek hy och trasiga nätstrumpor. Nu kan man plötsligt doktorera på de små gynnarna (Anna Höglund försvarade i december sin avhandling: ”Vampyrer. En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet”); läsa sommarkurser för professorer; och till och med det vördnadsvärda Lunds Litteratursällskap (LLS) överväger att försöka reda ut vad som händer med alla vampyrer.

Å andra sidan så har det länge funnits en internationell sammanslutning av forskare om dessa nattens kreatur, The Lord Ruthven Assembly; redan vid mitt första besök på The International Conference on the Fantastic in the Arts (ICFA) introducerades jag för dessa med orden: ”Be careful with these people; they’re into vampyres.”

Det var 1998. Imorgon ska jag iväg på mitt trettonde ICFA i rad och har insett att det finns föga anledning att vara rädd för vampyrforskning.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: